Artikel: Pensionär till uthyrning

Publicerad: 26/10, 2015

Jan Spaarw går runt och klipper gräset på baksidan av en villa i utkanten av Borlänge. Jan är pensionär och uthyrd.

Jan Spaarw är anställd av företaget Hyr en pensionär, ett av de företag som uppstod i samband med att Rut- och Rot-bidragen infördes. Jan har tidigare arbetat på tryckeri, men ser fördelarna med det här jobbet, han får jobba när han själv vill. De arbeten som företaget tar till sig är olika hantverksjobb och trädgårdsarbeten; en gräsklippning här, ett snickeriarbete där. Om någon behöver hjälp med att gå och handla, eller gå ut med hunden, då kan en pensionär rycka in.

Vinterjobb önskas

– Det är mycket jobb på sommaren, men mindre på vintern, fast mycket inomhusarbete går ju att utföra på vintern också, det är bara fantasin som sätter gränser, säger Jan Spaarw, och fortsätter.
– Och det är vanliga människor som vill ha hjälp, så det stämmer inte att det bara är överklassmänniskor som utnyttjar Rut och Rot.

November till februari är en lugnare period, det håller Arne Andersson, som är distriktschef för företaget i Dalarna, med om.
– Då är det mest snöskottning, men också en del snickeriarbeten och målning.

20 anställda

20 pensionärer är anställda av företaget, och de utgår ifrån Falun, Borlänge, Hedemora och Ludvika. Företaget startades av en nybliven pensionär i Bollnäs och har sen utvidgats. Upplever inte annat yrkesfolk, som målare och snickare, er som konkurrenter, undrar jag?
– Vi tar i regel jobb som stora firmor, som målare och snickare, tycker är för små, säger Arne Andersson, men visst är pensionärerna kanske något billigare än annat yrkesfolk, men jag har inte hört någon kritik från större firmor.
– Många äldre anlitar oss också och ber oss göra sådant som hemtjänsten inte får göra eller hinner med.

Erfarna yrkesmänniskor

De pensionärer som skickas ut på jobb som kräver yrkeskunskap, de är också erfarna inom det yrkesområdet.
– De har också en tidrapporteringsbok med sig, som kunden får signera. Småjobb tar vi direkt, större jobb skriver vi kontrakt på. Och lön får de som jobbar utefter det antal timmar de arbetat, säger Arne Andersson.
Jan Spaarw fortsätter sin gräsklippning. Han är 67 år nu, och han tänker hålla på som pensionär till förfogande så långe som han orkar.

INGER SÖDERLUND

Läs hela artikeln här!

Publicerad 2015-10-27, Nytt i Falun-Borlänge

Se alla nyheter »

Hyr en pensionär i Gävleborg AB
Strömsbrovägen 33
803 09 Gävle
Tel: 0771-899 000

mail@hyrenpensionar.net

Org. nr: 556758-9451

Tjänster
Privat
Företag
Allmän information
Anlita Hyr en pensionär

Om oss
Om Hyr en pensionär
Nyheter
Rutavdrag
Rotavdrag
Kontakt
Jobba hos oss

Alla rättigheter reserverade Hyr en pensionär i Gävleborg AB © 2022
Information om Cookies | Sidkarta | Producerad av Precis Reklam i Yodo - Gör en egen hemsida till företag och föreningar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK